Megsemmisítési jegyzőkönyv

 (1. tétel: egy darab sötétkék, polár/plüss takaró, mérete 130×65 cm, medvemintával.)

A takarót tartotta legfelül a hátizsákban, mert bármikor szükség lehetett rá.

Volt esernyő, sál, derékalj – ha lépcsőre ült, pont egy lépcsőnyi méretű lett négybe hajtva, aztán négybe az anyag, mint a rétes. De a legjobban párnaként szolgált; csak egy huzatot kellett szerezni és egy pulóverrel, nadrággal, meg a takaróval kitömve megvolt az eszményi vánkos. Reggel, felkelés után a vászonhuzat átváltozott gardróbszekrénnyé, ő pedig felöltözött belőle: nadrág, pulóver és az éjszakára magára terített kabát. A medvemintás takaró pedig ment vissza szépen, összehengergetve, a hátizsák legtetejére.

Senki sem tudta a pontos korát – se a medvemintás plüssét, se a gazdájáét, se azt, hogy előbbi csak egy évvel fiatalabb az utóbbinál.

Áll egy 13 hónapos kisgyerek a rácsos ágyában és még ő sem sejti, hogy a medvemintásból hamarosan Monte Christo kötele lesz, amivel pár hét múlva maga mögött hagyja minden reggelre a rácsos kiságyat. Az anyja talán sejti, ahogy végigsimít hátul, a tarkóján a gyerek szőke üstökén. Lassan vágni kéne belőle, de olyan édes így. Édes, mint az apja volt, aki most már csak egy név és egy szereplő egy esküvői felvételen, a magára maradt éjjeliszekrényen.

(2. tétel: egy darab fémdoboz, lapos, sarkain kopott, mérete 13×15 cm, tetején olvashatatlan felirat. Belül két db kézzel írt magánlevél, tartalma a személyiségi jogok figyelembe vételével ezen eljárás keretein belül nem ismertetett.)

Először még naponta olvasta végig a sorokat, aztán csak hetente vette elő a két, egyre szürkébb papírlapot a helyéről. És ezt mindig megbámulta valaki: ül a mocskos, lilásra-eresre dagadt lábú, irgalmatlan szagú ember a padon, egy parkban, ül az emlékmű tövében, hátát a mészkőnek vetve, ül a frissen fűkaszált árokparton, a megfektetett boglárkák mellett. Ül a hónapok óta az építkezésen álló törmeléken. Ül az állomáson, ahol tíz éve nem jár át vonat, a tóparton, ahol eltakarja a nád, ül az áruház mögött, ide tolják ki láncon a fémkocsikat, hogy hideg kordonként várják a nyitást.

Ugyan, ki olvas még az utcán ülve egy széthajtogatott levelet, két darab ánégyes papír, mindkét oldala sűrűn teleírva és minden újabb összehajtogatásnál kopottabb és olvashatatlanabb az írás a hajtásvonalakon, de ő nem meri máshogy hajtani, mert akkor még több mondat tűnik el a kis női kéz rótta sorokból, pedig a hiányt így is nehéz elviselni, már nem kell belőle több. Még akkor sem, ha ezek a sorok arról szólnak, hogy írójuk soha többé nem akarja látni őt.

A fémdoboznak egyébként kicsit szorul a fedele.

(3.,4.,5.,6. tétel: különböző férfi ruhaneműk, azaz: egy darab gumis derekú használt alsónadrág, szürke; 1 db póló VIDEOTON felirattal, szürkésfehér; 2 pár összehengergetett szürke frottírzokni; 2 db kockás textilzsebkendő, tiszta.)

(7. tétel: 1 db könyv, Bulkakov: Mester és Margarita, Európa, 1970.,  jó állapotú, használt.

(8. tétel: két darab fénykép,ff, méretük: 12×9 cm, témájuk: 1: esküvői felvétel, egy férfi és egy nő látható, a kép hátoldalán kézírásos dátum: 2011. augusztus 7., a felvételen szereplők kiléte nem ismert. 2: kisgyermek, ülő, mosolyog, évszám nélkül.)

 Mikor eljött otthonról, még megvolt az egész kis album. 2014-ben, vagy talán a következő évben lopták el tőle (onnantól fogva nem ment a szálló környékére többet), sosem lett meg a tettes, a képeket kiszórták az udvari kuka mögé, néhány sosem lett meg. A következő télen a lakótársa berúgott és begyújtott a maradékkal, a két megmenekültet a párnája alá tette ezentúl, és éjszaka elköszönt a képen az asszonytól és a gyerektől. Vajon megvan-e még a gyereknek ez a fürtös, szőke haja, ami egyszer majd be fog barnulni? Aztán egy éjszaka elköszönt saját magától is.

 Megsemmisítés kezdete: 2019. január 22. 8.30

Megsemmisítés vége: nincs adat.

Egyéb megjegyzés: A megsemmisítésre került tárgyak ismert hozzátartozónak nem voltak kiadhatók, tulajdonos ügyében közigazgatási eljárás folyamatban van. Jegyzőkönyv lezárva tíz órakor.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.