Mi lesz veled, Vörösmarty tér 12.?

  Szervezett városismereti séta, a székesfehérvári Vörösmarty tértől. Ez nagyjából az utolsó, belváros közeli palotasor, a maga érintetlen 5-6 épületével. A Vak Bottyán köz sarkára eső 12-es számot meg különösen szerettem: itt, az egyik emeleti lakásban, barátaimnál voltam egy időben három kislány bébiszittere. Ők mára felnőtt nők lettek, az épület viszont manapság halódik, a szakvezető széttárja a kezét: nem tudni, mi lesz a palotasor végén álló házzal.

  2018 májusának végén, az egyik városi közgyűlésen – illetve utána, zárt ülésen – eldőlt: több évi hezitálás után a testület végre eladja a Vörösmarty tér 12-tőt, amely legalább öt éve üresen áll és egyre lepusztultabb.
Az egykor igen patinás, több lakásos épületen már évek óta ott lóg a visszataszító, elvileg az esetleges omlásokat akadályozó zöld háló, de senkit sem érdekelt, hogy az is le van szakadva róla, már jó ideje. Pedig műemlék jellegű az épület, egykoron a lakóknak nyújtott enyhet és pihenést a hátsó kert (most felveri a gaz és bedőlt a kovácsoltvas kerítés, csoda, hogy még el nem lopták), szóval több figyelmet, védelmet érdemelne.A tér maga is érdekes, s nem csak az itt álló Vörösmarty-szobor miatt. 

  A zárt ülésen a képviselők végül engedtek a vevőjelölt Úttépark ajánlatának, így 110 millió forintért elkelt a nagy méretű, emeletes épület. Az évek alatt a cég alacsonyabbról indított, de a testület kivárt, míg felmennek az árak. A vevő is jól kalkulált: miután a tervek szerint több új lakást kívánnak kialakítani, felújítani és eladni a házban, tekintve a tökéletes lokációt és a belvárosi új építésű lakások árait (500-750 ezer forint=négyzetméter), alapból magas árról indíthatnak. Persze a beruházás sem lesz éppen olcsó: ha a hatályos műemléki-építési szabályozás szerint kell majd például helyreállítani az eredeti ablakokat, az darabonként akár egymillió forintjába is kerülhet a kivitelezőnek. Szakmai körökben az új tulajdonos amúgy igényesnek számít, ez garancia lehet a jövőbeni vásárlók számára. (Bár a Jókai utcában már véghez vittek egy nem igazán az ottani hangulathoz igazodó, azóta is vitatott, modern látványú beépítést.)

  Az Úttépparktól érdeklődve 2018. május 15-én egyébként azt a választ kaptam, hogy a vásárlásról akkor még nem született meg a szerződés, így egyelőre a felújítás pontos részleteiről is korai beszélni. Sem az állapotfelvétel, sem az Örökségvédelmi Hivatal nyilatkozata nem állt akkor még rendelkezésre – viszont az Úttéppark ezek birtokában későbbi tájékoztatásra tett ígéretet. Így egyelőre azt sem tudni, mikor kezdődhet el a kivitelezés a területen.

A Vörösmarty tér 12. kapujában hónapokig igen érdekes és megmagyarázhatatlan tábla vert tanyát.

Noha kétségkívül valami kórházból elcsent tábláról van szó, azt azért reméljük, hogy nem jelent majd önbeteljesítő jóslatot – a Vörösmarty tér 12.-tőt senki sem fogja lerombolni és a helyét sóval behinteni.

Kár lenne érte.

Egy hozzászólás a(z) “Mi lesz veled, Vörösmarty tér 12.?” bejegyzéshez

  1. A kovácsolt vas kerítés és a nagy kert remélem marad. Kellenek ezek a kis lélegző zöld szigetek az egyre jobban “gépesített” nagyvárosban. Jó írás, legyen itiner a kivitelezőnek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.